Bezový sirup za studena

Květy bezu opereme pod sprchou / pokud obsahují hmyz/, zalijeme převařenou chladnou vodou, přidáme na kolečka nakrájené citrony a pomeranče, promícháme a necháme 24 hodin macerovat. Na druhý den přecedíme nejdříve přes sítko, vymačkáme a cedíme přes navlhčené plátno. Přidáme kyselinu, rozmícháme a 8 kg cukru, který občas promícháme až do rozpuštění. Roztok zůstane čistý, […]

Bezový sirup

Oprané květy zalijeme převařenou vodou, přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin odstát. Květy scedíme a přidáme cukr, necháme projít varem a lijeme za horka do připravených lahví. Ingredience: 20 květů bezu 2,5 litru převařené vody 7dkg kyseliny citrónové 3 kg cukru Doba přípravy pokrmu: Neuvedeno Počet osob, pro které je recept napsán:: Neuvedeno VN:F […]

Banánový džem

Oloupane banany nakrajime a rozvarime s 1 litrem vody a pomalu varime dohusta. Pak pridame cukr, citronovou stavu a hrebicek.Uvedeme do varu a hned plnime do nahratych sklenicek. Rum pridavame az nakonec. Ingredience: 1kg bananu 1/2 lzicky tluceneho hrebicku stava z 1 citronu 750 g cukru 1 dl rumu Doba přípravy pokrmu: Neuvedeno Počet osob, […]

Topinková pomazánka

Varime vsechno do zhoustnuti.Plnime do malych sklenicek a sterilujeme 20 minut. Ingredience: 2 kg rajcat 1kg papriky 7- 8 feferonek(cerstvych) 6 vetsich cibuli 2 – 3 hlavky cesneku Tuto zeleninu pomeleme na masovem mlynku a pridame tam : 12 dkg cukru 2 lzice soli 2 dcl octu 3 dcl oleje Doba přípravy pokrmu: do 30 […]

Pečenáče

Postup smažení: Ryby vyfiletujeme, každou filetu nakrájíme na 5 – 6 kousků. Osolíme je, opepříme a obalíme v HLM smíchanou s červenou sladkou paprikou. Smažíme do křupava ve vyšší vrstvě oleje. Osmažené kousky necháme odkapat a vychladnout na ubrousku. Nálev : 2 a 1/4 l vody 1 l octa 2 čl celého pepře několik bobkových […]

Zavařované houbové řízky

Na obalování použijeme houby tvrdé a to z hřibů a z křemenáčů. Plátky obalíme jako klasické řízky. Osmažíme na oleji a necháme vychladnout. Řízky v menším množství poskládáme do čistých sklenic, přidáme koření, kolečko cibule a zalijeme lákem. Sterilujeme 20 minut při 100 stupních. Nálev: Svaříme 1 litr vody, 0,25 l octu, 8 kostek cukru […]

Nakládané papriky

Omyté papriky rozkrojíme na půlky, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Dáme do sklenic spolu s kořením. Do každé sklenice přidáme špetku přípravku pro konzervování. Nálev připravíme svařením vody s cukrem, octem a solí. Horký nálev nalijeme na papriky, do každé sklenice přidáme lžíci oleje. Sklenice uzavřeme a vyrovnáme na pečící […]

Švestková povidla

Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Rozmixujeme je, při­mícháme želírovací cukr a přikryté je ponecháme v klidu 3 – 4 hodiny. Přivedeme k varu a prudce vařime 4 minuty. Přimícháme slivovici. Naplníme do horkých sterilních sklenic a neprodyšně uzavřeme. Ingredience: na 6 sklenic po 200 ml 1 kg švestek, 500 g želírovacího cukru Speciál (2 : […]

Kvašáky

Do velké lahve dáme na dno v plátýnku patku chleba (v plátýnku proto, aby se při opakovaném vybírání hotových kvašáků ze sklenice \“nerozblemcal\“) na chleba dáme hrst kopru a zaskládáme okurky, poté dáme křen a česnek. Sůl rozmícháme ve vodě a zalijeme sklenice až po povrch. Necháme nejméně týden kvasit při pokojové teplotě, ale máme-li […]

Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě

Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5×1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si PŘESNĚ navážíme !!! Dobře propracujeme rukou a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené). První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci. Druhý den vaříme maso od doby varu […]