Brusinkové čatní

Veškeré suroviny dejte do hrnce, smíchejte a vařte cca 15 – 20 minut do zhoustnutí. Můžete přidat polovinu plátku želatiny. Ingredience: * 2 hrnky brusinek * 1 jablko najemno nastrouhané * 1 feferonka jemně nasekaná * 1 lžička utřeného česneku * 1/2 lžičky mletého zázvoru * 1/2 šálku cukru * 1/2 lžičky skořice * 1/4 […]

Hořčičná omáčka s estragonem

Vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky utřeme do krému s octem, hořčicí a olejem. Osolíme, opepříme a osladíme. Šalotku oloupeme. Estragon omyjeme, otrháme lístky. Vaječné bílky, šalotku a estragon najemno posekáme. Vše vmícháme do omáčky. Ingredience: 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic bílého vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce oleje, 1 lžička oleje z vlašských […]

Meruňková omáčka se zázvorem

Meruňky oloupeme, rozpůlíme, vypeckujeme a dužninu nadrobno pokrájíme. Šalotku a zázvor oloupeme a jemně posekáme. Všechny přísady dáme do hrnce a 45 minut dusíme na mírném ohni. Poté vyjmeme hřebíček a bobkový list. Omáčku opepříme a necháme vychladnout. Ingredience: 500 g meruněk, 200 g šalotek, 1 kousek zázvoru, 100 ml bílého vinného octa, 75 g […]

Mangová majonéza

Mango oloupeme, dužninu odřízneme od pecky a pak ji pokrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nadrobno posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme mango a usíme, až vznikne hustá omáčka. Okořeníme ji karí, cayenským pepřem a osolíme. Necháme vychladnout a smícháme s majonézou. Nakonec přidáme posekanou meduňku. Ingredience: 1 mango, 1 cibule, 1 lžička oleje, špetka karí, […]

Rajčatová omáčka se zeleným pepřem

Rajčata oloupeme, zbavíme zrníček a nadrobno pokrájíme. Česnek oloupeme, posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme rajčata a cukr a podusíme, až vznikne hustá omáčka. Osolíme a opepříme. Vmícháme zrnka zeleného pepře a omáčku necháme vychladnout. Ingredience: 500 g velkoplodých rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, 2 lžičky naloženého […]

Kokosová omáčka s arašídy

Oloupaný česnek, šalotku a zázvor posekáme. Feferonku očistíme a lusk jemně pokrájíme. Vše spolu s arašídy rozmixujeme. S kořením, sojovou omáčkou, cukrem a kokosovým mlékem svaříme dohusta. Omáčku osolíme a necháme vychladnout. Ingredience: 2 stroužky česneku, 2 šalotky, 1 kus zázvoru, 1 feferonka, 100 g arašídů, na špičku nože mletého koriandru a kmínu, 2 lžíce […]

Bramborová omáčka s kurkumou

Brambory uvaříme doměkka, oloupeme a prolisujeme. Šalotku a česnek oloupeme, jemně posekáme a zesklovatíme na oleji. Přidáme kurkumu a vmícháme lisované brambory. S vývarem ušleháme do omáčky. Osolíme a opepříme. Posypme jemně pokrájenou pažitkou. Ingredience: 400 g brambor, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 5 lžic zeleninového vývaru, sůl, pepř, […]

Masová omáčka na špagety

Na rozpáleném oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso. Restujeme. Mírně osolíme a zalije kečupem – záleží na chuti každého, jestli použijeme ostrý, nebo sladký. Mně se osvědčila kombinace obou. Promícháme a přidáme boloňskou omáčku (cca 1/2 obsahu skleničky). Pod pokličkou za občasného míchání dusíme cca 30 minut. Pokud chceme mít omáčky více, […]

Rajská omáčka

Do většího hrnce dáme dvě lžíce sádla,po rozehřátí nasypeme pokrájenou cibuli a necháme až zesklovatí.Na cibulku hodíme koření, mimo soli tu až na konec.Přidáme plátky hovězího masa a necháme propéct z obou stran.Zalijeme protlakem a asi hrnkem vody. Necháme podle kvality masa vařit 30-60minut. Odskoušíme měkkost masa , vyndáme ho ven, propasírujeme omáčku přes sítko […]

Koprová omáčka

V kastrůlku rozpusťte máslo, přisypte mouku a dobře rozmíchejte. Nechte chvíli pozvolna bublat, občas prošťouchněte vařečkou, aby se vznikající jíška nestačila připálit ke dnu. Po dvou minutách přilijte třetinu studeného vývaru a ihned dobře rozmíchejte, pak v rychlém sledu ještě dvakrát proveďte totéž. Osolte, přiveďte k mírnému varu a nechte zvolna vařit nejméně dvacet minut. […]