Vepřová krkovička se zelným přelivem

Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme.Nakrájíme cibuli a rajčena větší kousky, špičaté zelí na 1/2 cm proužky, česnek oloupeme a nakrájíme na půlky. Do zalépací nádoby dáme olej, cibuli, nakrájené zelí, rajče a česnek.Na to položíme okořeněné maso, podlijeme trochou vody a smetanou na vaření.Zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 220 stupňů asi na […]

Panenka s šípkovou omáčkou

Vepřovou panenku osolíme a opepříme. Zabalíme ji do slaniny a zprudka opečeme na rozpálené pánvi. Postupujeme velmi opatrně, aby plátky slaniny z masa nesklouzly. Nejprve položíme maso na pánev tak, aby spojené části plátků byly dole, poté maso opatrně obrátíme a osmahneme je také z druhé strany. Nakonec necháme maso dojít v předehřáté troubě (doba […]

Vepřové plátky s hříbky

Smíchejte veškeré přísady na marinádu a maso v ní uložte v uzavřeném sáčku nebo míse přes noc v lednici. Nakrájejte houby na kostičky, šalotku nadrobno a rozmačkejte česnek. Na pánvi rozehřejte olej. Do horkého oleje vložte houby, dokud nepustí šťávu. Osolte, opepřete a dejte trochu kmínu. Přidejte máslo, šalotku a česnek. Chvíli poduste. Do pekáčku […]

Špenátový měšec

Maso rozklepeme na tenké plátky tak, aby byly co největší, ale netrhaly se a neměly díry. Nejlépe klepat přes igelitovou fólii. Osolíme a opepříme z obou stran. Cibulku na oleji osmažíme lehce dozlatova, přidáme špenát, trochu vody a chvíli povaříme. Špenát osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátového oříšku. Ve smetaně rozmícháme mouku a špenát zahustíme. Přidáme […]

Šátečky s mletým masem

Maso smícháme s vajíčkem, cibulí, česnekem a kořením a necháme alespoň hodinu uležet. Na pánvi rozehřejeme olej a celou směs osmažíme. Vyválíme těsto a rozdělíme na čtverečky. Na každý čtvereček dáme kousek osmaženého masa a zabalíme. Pečeme při 180 °C asi půl hodiny. Ingredience: * mleté maso (dle vlastního výběru) * listové těsto * vajíčko […]

Pečené papriky s rajčatovou omáčkou

Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a na oleji krátce osmažíme. Střídku veky namočíme do ledové vody, důkladně vyždímáme a rozmačkáme. Vše přidáme k mletému masu. Pak i nastrouhanou nivu, sůl a pepř. Promícháme. Naplníme vyčištěné papričky, které pokapeme olejem. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Na oleji s kouskem másla orestujeme […]

Lilky plněné mletým masem

Troubu zahřejte na 180 stupňů Celsia. Velký plech na pečení potřete olivovým olejem. Lilky omyjte, podélně překrojte a slupkou dolů položte na plech. Pečte 30-40 minut, až je jejich dužina hnědá. Pak je vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím uvařte rýži dle návodu na přebalu a také ji nechte vychladnout. V kastrole rozehřejte olivový […]

Paštičky z vepřového masa

Libové upečené nebo udušené vepřové maso umeleme na masovém strojku a osolíme. Pak do něho zamícháme na kostičky nakrájenou slaninu, citronou kůru a šťávu, celá vejce, v bílém víně nebo ve vodě namočenou housku a mletý bílý pepř. Hmotu vypracujeme na pomoučeném prkénku, uděláme malé válečky, které zabalíme do čtverečků nakrájených z máslového těsta (do […]

Vepřové plátky s nivou v alobalu

Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka asi 5 mm silná. Dáme do mísy, osolíme, přidáme majoránku a zamícháme. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme. Z alobalu vytvoříme mističky, do každé dáme porci brambor, plátek masa a poklademe jej nivou. Každou mističku zabalíme do alobalu a pečlivě upěchujeme konce. Pečeme při 180 ˚C asi 30 […]

Vepřová pečeně

Vepřovou kýtu nebo vykostěnou pečeni omyjte, osušte a nasolte ze všech stran. V pečicí nádobě rozpusťte sádlo, vložte maso, povrch potřete prolisovaným česnekem a posypte kmínem. Maso obložte nahrubo nakrájenou cibulí. Libové maso, které použijete, by bylo ve výsledku suché a neudělalo by potřebnou šťávu. Proto maso pokryjte plátky uzeného bůčku, který zároveň zabrání oschnutí […]