Vepřová pečeně

reklama


Postup přípravy receptu:

Vepřovou kýtu nebo vykostěnou pečeni omyjte, osušte a nasolte ze všech stran. V pečicí nádobě rozpusťte sádlo, vložte maso, povrch potřete prolisovaným česnekem a posypte kmínem. Maso obložte nahrubo nakrájenou cibulí. Libové maso, které použijete, by bylo ve výsledku suché a neudělalo by potřebnou šťávu. Proto maso pokryjte plátky uzeného bůčku, který zároveň zabrání oschnutí povrchu masa. Maso se bude péct 1,5-2 hodiny. Během pečení vepřovou podlévejte horkou vodou nebo vývarem. Zda je pečeně měkká, poznáte, když jde vidlička z masa lehce vytáhnout. Upečené maso vyndejte a zabalte do alobalu. Šťávu ještě vraťte do trouby a nechte vysmahnout většinu tekutiny. Šťáva se zbarví do tmavohněda, zůstanou skoro černé okraje. Šťávu poprašte hladkou moukou, rozmíchejte a zalijte skleničkou vody. Míchejte, až se připečené okraje rozpustí a smíchají se s omáčkou. Pak dejte šťávu ještě 10 minut vařit do trouby nebo na mírný oheň. Šťávu nemusíte cedit. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s houskovými knedlíky a se zelím. Jako bonus můžete přidat na talíř upečený křupaný uzený bůček.

Ingredience:

* 1.25 kg vepřové kýty nebo pečeně (karé)
* 2 lžíce vepřového sádla
* 2 cibule
* 4 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce kmínu
* sůl
* 250 g uzeného bůčku
* 1 lžíce hladké mouky

Doba přípravy pokrmu: do 3 hodin

Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

veprova-pecene.jpg (22 KB)

VN:F [1.6.3_896]


Hodnotit recept:

Body: 10.0/10 (Hodnoceno: 2 x)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *