Španělský ptáček

reklama


Postup přípravy receptu:

Maso omyjte a okrájejte. Všechny odřezky dejte vařit do neosolené vody, abyste měla vývar na podlévání závitků. Naklepané plátky potřete z jedné strany hořčicí, opepřete, pokapejte olejem a srolujte je do nádoby vhodné na nakládání masa. Nechte plátky uležet, nejlépe do druhého dne. Uvařte vejce natvrdo, nakrájejte anglickou slaninu, čabajku a jarní cibulku na proužky tak, aby se do závitku vešly. Rozložte maso na prkénku, osolte ho a asi v jedné třetině plátku naskládejte všechnu náplň. Závitek pevně srolujte a zajistěte párátky nebo jehlami na ptáčky. Ve velkém kastrolu rozpečte zbytek nakrájené slaniny, přidejte máslo a nadrobno nakrájenou cibuli. Asi 5 minut ji smažte, až zesklovatí. Závitky opékejte na cibuli nejdříve spojem dolů, potom je obraťte, opečte a vraťte do původní polohy. Přidejte bobkový list, poprašte maso sladkou paprikou a podlijte vývarem z odřezků. Závitky by měly být téměř ponořené, aby svrchu neosychaly. Závitky se dusí pod poklicí na velmi mírném ohni nejméně hodinu. Občas je podlévejte vývarem nebo horkou vodou. Zda jsou měkké, zjistíte píchnutím vidličkou. Půjde-li hladce vytáhnout, je maso měkké. Hotové maso přendejte do jiné nádoby, zakryjte alobalem a udržujte v teple. Šťávu ještě povařte, aby se zmenšil obsah vody, a vmíchejte rajčatový protlak. Omáčku zahustěte hladkou moukou. Za stálého míchání mouku opražte dohněda a rozmíchejte ji s trochou studeného vývaru nebo vody. Ještě 15 minut povařte na mírném ohni. Občas omáčku zamíchejte a podle potřeby dolévejte tekutinu. Nakonec omáčku zjemněte smetanou a dochuťte ji cukrem, případně solí. Nechte ji trochu zchladnout. Vyndejte bobkový list a omáčku rozmixujte v mixéru. Před podáváním ji přihřejte na velmi mírném ohni. Již se nesmí vařit!

Ingredience:

* 4 plátky hovězího zadního
* 2 lžíce hořčice
* sůl a pepř
* 2 pravé čabajky
* 100 g anglické slaniny
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 4 jarní cibulky
* 80 g másla
* 2 velké cibule
* 1 bobkový list
* 1 lžička sladké papriky
* 300 ml hovězího vývaru
* 1 lžíce rajského protlaku
* 3 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce cukru
* 100 ml šlehačky

Doba přípravy pokrmu: do 1 hodiny

Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

spanelsky-ptacek.jpg (20 KB)

VN:F [1.6.3_896]


Hodnotit recept:

Body: 0.0/10 (Hodnoceno: 0 x)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *