Slavnostní humr

reklama


Postup přípravy receptu:

Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit.

Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo jako ozdoba pokrmu. Sameček má na stejném místě mlíčí a to se také přidává do omáček. Žlutohnědá tekutina v těle humra se nazývá ¨hořčice) a přidává se do omáček.

Vyjmout maso v jednom kuse z ocasu a nakrájet ho na kusy. Vyjmout co nejvíce masa z těla humra, tak jeko z klepet a noh (klepetům napřed opatrně rozbít skořápku a pomocí grilovací jehle vyjmout maso. Z noh osobně maso navybírám a nachávám ne připojené ke skořápce). Opatrně vypláchnou studenou vodou skořápky těla, osušit a uschovat na presentaci.

Smíchat mléko, cibuli a bobkový list a přivéct do varu. Rozehřát máslo v kastrolku, zamíchat dovnitř mouku a míchat po 1min. Pomalu za stálého míchání přidávat dovnitř horké mléko, až směs přijde do varu a zhoustne. Sejmout z ohně a zamíchat dovnitř smetanu, sýr a hořčici.

Rozpustit máslo navíc na pánvi, přidat šalotky a smažit je po 1min. Přilít víno, přivéct do prudkého varu a vařit za stálého míchání, až se tekutina zredukuje na polovinu. Zamíchat dovnitř bílou omáčku, humra a nechat vše prohřát. Pozor, nepřehřát maso z humra, protože by ztuhlo!

Lžičkou vyplnit skořápky humra nádivkou, posypat je sýrem a petrželkou. Položit pod horký gril a grilovat tak dlouho, až se sýr rozpustí a trochu zhnědne.

Ingredience:

2 menší humry každý asi 600-700g uvařené (koupit uvařené), 1 (250ml) hrnek mléka, 1 cibule na tenké plátky nakrájená, 1 bobkový list, 30g (2 lžíce) másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 300ml sladké smetany, 3/4 hrnku nastrouhaného chutného sýru, 2 lžičky francouzké hořčice, 30g (2 lžíce) másla navíc, 4 zelené šalotky, na jemno posekané, 1/2 hrnku suchého bílého vína
2 lžíce nastrouhaného parmesánského sýru, 1 lžíce posekané, zelené petrželky

Doba přípravy pokrmu: Neuvedeno

Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

slavnostni-humr.jpg (13 KB)

VN:F [1.6.3_896]


Hodnotit recept:

Body: 10.0/10 (Hodnoceno: 3 x)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *