Rýžový nákyp

reklama


Postup přípravy receptu:

Rýži propláchneme a 10 minut vaříme ve vodě s celou skořicí nebo hřebíčkem. Scedíme a za stálého míchání rýži dovaříme v mléce úplně doměkka. Vyndáme koření. Přidáme máslo a vanilkový cukr, můžeme přidat nastrouhanou citronovou kůru a promícháme s rýží. Přikryjeme pokličkou. Pod pokličkou rýže ještě dojde, více nabobtná i změkne. Necháme ji částečně vychladnout. Oddělíme bílky od žloutků, žloutky přimícháme do rýže. Z bílků ušleháme tuhý sníh a asi 3/4 opatrně přimícháme do rýže. Do máslem vymazaného pekáče opatrně přendáme asi polovinu rýže, poklademe ovocem, zakryjeme druhou polovinou rýže a uhladíme. Pečeme asi 30 minut, dokud není nákyp tuhý (zkusíme špejlí), dáme nahoru sněhovou čepici ze zbylého sněhu a pečeme dalších asi 10 minut. Podáváme posypané cukrem, polité rozpuštěným máslem s ovocem, které jsme daly do nákypu.

Ingredience:

* 200 g rýže
* 600 ml mléka
* celá skořice
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce moučkového cukru
* cca 50 g másla
* 4 vejce
* ovoce (švestky
* meruňky nebo jablka)

Doba přípravy pokrmu: do 1.5 hodiny

Počet osob, pro které je recept napsán:: 4

ryzovy-nakyp.jpg (20 KB)

VN:F [1.6.3_896]


Hodnotit recept:

Body: 5.8/10 (Hodnoceno: 4 x)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *