Rybí filety s chřestem

Uvaříme čočku doměkka, scedíme, necháme vystydnout a zakápneme citronovou šťávou. Natrháme ledový salát do misky a z kečupu, hořčice a sójové omáčky uděláme zálivku. Obojí dáme do lednice. Oloupeme brambory a mrkev, nakrájíme na kolečka, povaříme do poloměkka, na plech nakrájíme jarní cibulku, přidáme nakrájené brambory, mrkev a kopr, vše pomícháme. Osolíme a opepříme filé […]

Filé s gratinovanou kaší

Oloupané brambory vařte spolu s brokolicí doměkka. Zceďte vodu, k bramborám a brokolici přidejte máslo a vajíčka, a prošťouchejte. Dejte do vymaštěného a strouhankou vysypaného plechu. Placku pečte cca 30 minut na 220 stupňů, dokud na povrchu nezezlátne. Pokrájejte na drobno bylinky společně s česnekem a zprudka orestujte na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, lehce podlijte […]

Bylinkový losos

Lososa omyjte, z obou stran obalte v čerstvých bylinkách. Česnek rozdrťte. Rozehřejte pánev na střední teplotu, přidejte máslo tak, aby pokrylo celou plochu pánve. Přidejte česnek a chvíli restujte, dokud máslo nebublá. Vložte lososa a pečte pár minut z každé strany. Dejte lžíci smetany a rozprostřete po pánvi tak, že s ní zakroužíte. Přidejte trochu […]

Pstruh na másle

Změklé máslo promícháme s bylinkami, hořčicí, feferonkami, vegetou, worcesterovou omáčkou, citrónovou šťávou a necháme v lednici ztuhnout. Ryby očistíme a osušíme, osolíme, opepříme a jak zevnitř, tak z venku potřeme ztuhlým máslem. Potom je několikrát šikmo nařízneme nožem a vtíráme do řezů bylinkové máslo a trochu oleje. Takto připravené ryby dáme péci (v parní trobě […]

Pečený tuňák se zeleninou

Brambory nakrájíme na plátky. Papriku rozpůlíme, vyndáme zrníčka a nakrájíme na nudličky. Brambory i papriku promísíme s 1 lžící oleje, přidáme sůl a pepř a vložíme do ohnivzdorné formy. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut. Majoránku opláchneme a přidáme k pečené zelenině. Tuňáka omyjeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm […]

Štědrovečerní rybí polévka

V jednom hrnci uvaříme do měkka hrách předem ve vodě přes noc máčený. V jiném hrnci vyvaříme ve slané vodě hlavy, ocasy i vnitřnosti nebo ploutve ryb spolu s předem osmaženou kořenovou zeleninou a cibulí. Pak uděláme zlatou jíšku, zalijeme ji vývarem z ryb a zeleniny a přidáme k hrachu. Společně povaříme, teprve hotovou polévku […]

Pangasius s jablkovým salátem

Filety osušte, jemně obalte v koření a jablkovém octě. Na pánvi rozehřejte olej, rybu na něm opečte z obou stran do zlatava. Ořechy zlehka dozlatova opečte na pánvi. Jablka a mrkev nakrájejte na velikost a délku sirek, smíchejte s ostatními přísadami a do servírování dejte do lednice. Ingredience: * 2 filety pangasia * 3 lžičky […]

Losos s martini omáčkou

Napřed si připravíme omáčku. V misce smíchejte veškeré přísady kromě lososa, soli a pepře a rychle zamíchejte, můžete použít ponorný mixér. Můžete přidat i nasekaný čerstvý kopr. Omáčku dejte do lednice. Chilli, petrželku, sůl a pepř smíchejte s trochou oleje a citronové šťávy, rybu potřete a nechte asi půl hodiny v lednici marinovat. Rozehřejte olej […]

Štika na smetaně

Štiku nakrájíme na porce a prošpikujeme na nudličky nakrájenou slaninou. Pak je osolíme, opepříme, pokapeme citronovou št\\\’ávou a obalíme v hladké mouce. Opečeme prudce na oleji po obou stranách, zmírníme oheň, štiku podlijeme vínem, přidáme máslo a pod pokličkou dusíme. Krátce před dokončením zalijeme smetanou a prohřejeme. Ozdobíme zelenou petrželkou. Ingredience: 800 g štiky 50 […]

Rybí karbanátky se sýrem

Rybí maso uvařte, nasekejte najemno a v míse smíchejte s houskou, kterou jste namočila v mléce a vymačkala. Přidejte žloutek, trochu nastrouhané citronové kůry, sůl a nastrouhaný sýr. Z hmoty tvarujte placičky nebo válečky. Obalte je ve strouhance a v rozpáleném oleji je usmažte dozlatova. Podávejte s hlávkovým salátem nebo s jinou zeleninovou oblohou. Ingredience: […]