Plody moře v těstíčku

Mouku prosejte do mísy a osolte. Přidejte ušlehaná vejce a polovinu sodovky, ušlehejte hladké těstíčko. Ve fritovacím hrnci nebo v pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje. Rozmražené kroužky postupně obalujte v těstíčku a smažte v oleji 1–2 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na vrstvu papírových utěrek. Podávejte horké, obložené pláty citronu a snítkami […]

Škvarkové rohlíčky

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Z mouky, kvásku, změklého tuku, taveného sýra, soli a žloutku vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout asi 45 minut. Z vykynutého těsta vytvarujte válec a rozdělte ho na šest částí. Každou rozválejte na pomoučené desce a potřete mletými škvarky. Kruh rozdělte na osm trojúhelníků, které srolujte […]

Pečené žampiony

Žampiony očistěte a nakrájejte. Spolu s chilli papričkou a prolisovaným česnekem je zprudka opečte na olivovém oleji. Můžete přidat sušená rajčata. Potom odstavte žampiony z ohně a přendejte je do misky. Přidejte nasekanou petrželovou nať, osolte, opepřete a pokapejte octem. Dobře promíchejte. Nechte 2 hodiny uležet v chladnu. Podávejte s pečivem jako předkrm. Ingredience: 500 […]

Špenátová roláda

Špenát rozmrazíme, smícháme se žloutky, moukou, solí, pepřem a utřeným česnekem. Pak vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na tukem potřený a moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený plát zakryjeme vlhkou utěrkou, stočíme a necháme vychladnout. Máslo utřeme se žloutky uvařenými natvrdo, vmícháme lučinu, nastrouhaný sýr, drobně nakrájenou papriku, nasekané bílky, pažitku a sůl. […]

Plněná vejce

Vejce oloupeme a příčně rozpůlíme. Žloutky vyjmeme. Bílky ze spodu trochu seřízneme, abychom je mohli postavit. Změklé máslo osolíme podle chuti a utřeme s nastrouhanými žloutky. Do 1/3 vmícháme podle chuti hořčici. Další 1/3 utřeme s nivou a podle chuti opepříme. Poslední 1/3 utřeme s paštikou a podle chuti přidáme mletou papriku. Náplně dáme místo […]

Vaječné chuťovky

Toastový chléb opečte na sucho. Z každého plátku vykrojte kolečko. Okurku a rajčata nakrájejte na kolečka. Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout, oloupejte a rozkrojte na poloviny. Na každé kolečko pečiva položte plátek rajčete, plátek okurky a půlku vejce. Všechno přichyťte ozdobným párátkem. Chuťovky rozdělte na talíře. Dresink připravte smícháním majonézy s jogurtem, a hořčicí, dochuťte […]

Plněné šunkové rolky

Očištěné žampiony nakrájejte na tenké plátky a zakapejte citronovovu šťávou. Na másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte kari koření, sůl a žampiony. Smažte přibližně 3 minuty. Do zchladlé žampionové směsi přimíchejte tatarskou omáčku. Připravenou náplň rozdělte na jednotlivé plátky šunky, které potom srolujte. Rolky podávejte vychlazené s oblohou s čerstvé zeleniny. Ingredience: 4 větší plátky […]

Pirožky s mletým masem

Smícháme mouku, kypřící prášek a máslo. Přidáme mléko 2 hrnky studené vody, ciukr, trochu soli, vypracujeme hladké těsto a dáme odpočinout. Maso osmahneme na pánvi dozlatova, vyndáme ho a najemno rozdrolíme. Cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme ji na pánvi s prolisovaným česnekem. Okořeníme paprikou a dobře promícháme. Přidáme maso, vývar, worcester, rajský protlak, hořčici, kajenský pepř […]

Kaviárová vejce

Vajíčka uvaříme natvrdo v osolené vodě. Horkou vodu slijeme a kastrůlek naplníme vodou studenou. Necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme salátovou okurku na velmi jemné plátky, poté na půlky. Vajíčka krájíme na půlky, dáme na ně ½ lžičky lehké majonézy, lžičku kaviáru a dozdobíme plátky okurky a nařezanými lístky salátu. K vajíčkovým jednohubkám podáváme bílé pečivo – […]

Jedlé kaštany

Kaštany důkladně opereme a ostrým nožem nařízneme špičku každého plodu do kříže. Vložíme je do velkého hrnce a zalijeme vodou, aby byly ponořené. Hrnec zakryjeme pokličkou, vodu uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a mírným varem kaštany vaříme asi 20 minut. Vodu nesléváme, ale nádobu odstavíme na pět až sedm minut. Z hrnce pak nabíráme […]