Lekná

Menším nožíkom narežeme pozdlžne celú paradajku tak,aby vznikla vlnovka.Opatrne oddelíme obe polovice od seba.Vnútro paradajky vydlabeme.Syr nastrúhame,zmiešame s Lučinou ,nasekanou pažítkou a prelisovaným cesnakom.Pastvou naplníme zdobičky na torty.Krúžením a postupným vytlačovaním pasty naplníme paradajku a nakoniec ozdobíme obľúbenou zeleninou. Ingredience: paradajky,údený syr,Lučinu,pažítku,strúčik cesnaku,zeleninu na ozdobu Doba přípravy pokrmu: do 10 minut Počet osob, pro které […]

Slimáčiky

Rozprestrieme potravinovú foliu,na ňu položíme šunku a na okraj šunky plátok syra. Syr potrieme väčšou vrstvou nátierkového masla. Na okraj položíme pásik farebnej papriky. Rolky zabalíme do potravinovej folie a necháme aspoň 2 hodiny v chladničke. Odstránime foliu a rolky nakrájame na kúsky. Odmotáme šunku,ktorá nebola potrená maslom a prehneme smerom k ulite.Na vzniknutú plôšku […]

Jahodový žahoun s tvarohovými knedlíčky

Na knedlíčky si připravíme těsto smícháním všech přísad, pouze mouku přidávejte postupně, dle použitého tvarohu a mouky se chovají suroviny různě. Těsto musí být husté tak, že když do něj píchneme suchým prstem, nepřilepí se. Těsto nechte asi 15 minut v chladu odpočinout. Mezitím si připravte žahour. Jahody rozmačkejte na kaši, ale aby v ní […]

Slané košíčky

Formičky na košíčky vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Listové těsto vyválíme na plát silný cca 3 mm, vykrojíme kolečka tak, aby vyplnily košíčky. Vložíme do formiček a přitiskneme ke stranám. Spodní část propícháme vidličkou. Mělo by jich vyjít 5 z jednoho listového těsta. Pórek nakrájíme na jemná kolečka, jarní cibulku také, sýr nastrouháme. […]

Paštičky z vepřového masa

Libové upečené nebo udušené vepřové maso umeleme na masovém strojku a osolíme. Pak do něho zamícháme na kostičky nakrájenou slaninu, citronou kůru a šťávu, celá vejce, v bílém víně nebo ve vodě namočenou housku a mletý bílý pepř. Hmotu vypracujeme na pomoučeném prkénku, uděláme malé válečky, které zabalíme do čtverečků nakrájených z máslového těsta (do […]

Rajčata po italsku

Rajská jablíčka omyjeme, seřízneme špičku (nevyhazujeme) a vnitřek vydlabeme do mísy. Směs smícháme se solí, pepřem, nakrájenou bazalkou, syrovou rýží a česnekem a naplníme jí vydlabaná rajčata. Rajčata přiklopíme uříznutou špičkou a vložíme do pekáčku s olivovým olejem. Oloupeme brambory, nakrájíme je na plátky a vyložíme jimi pekáček s olivovým olejem. Na brambory navršíme naplněná […]

Sýrové tyčinky – kořeněné

Mouku prosejeme do misky. Sýr nastrouháme najemno a přidáme k mouce. Na hrubé nudličky přistrouháme k surovinám máslo. Osolíme, okořeníme a přidáme trochu cukru. Suroviny rukama důkladně prohněteme v tužší těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme minimálně na 1 hodinu do chladničky. Vál pomoučíme a těsto na něm rozválíme na obdélník o tloušťce […]

Vejce s tuňákovou pěnou

Vejce oloupeme, podélně rozkrojíme na půlky a žloutky vyjmeme. Žloutky ušleháme s tuňákem, trošku oleje z konzervy a majolkou do pěny. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu, osolíme a opepříme. Pěnou ozdobně vyplníme místo po vyjmutých žloutcích. K vyplnění použijeme cukrářskou zdobičku. Dozdobíme zeleninou podle vlastní chuti. Ingredience: 4 natvrdo uvařená vejce 100 g tuňáka v […]

Trojhránky s krevetami

Listové těsto rozválejte na plát a rozkrájejte ho na trojúhelníky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je žloutkem a upečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Z pomazánkového másla a ze zakysané smetany připravte hladký krém, ochuťte solí, pepřem a paprikou. Trojúhelníky podélně rozkrojte, potřete krémem a poklaďte rozmraženými krevetami, zkapanými citronovou šťávou. Přiklopte a […]

Krevety s mangem

Koriandr nasekejte najemno, česnek prolisujte. Smíchejte sekaný koriandr, limetkovou šťávu, sůl, pepř, olej a česnek. Krevety promíchejte v marinádě a nechte je asi hodinu uležet. Mango oloupejte, dužninu zbavte pecky a nakrájejte na kousky. Krevety nechte okapat a napichujte je na špejle střídavě s mangem a s plátky limetky. Grilujte po každé straně 3–5 minut. […]