Mrkvová polévka

Ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni. Pak mrkev zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujon, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Po změknutí brambor polévku osolíme, trošku opepříme,okořeníme dle chuti a […]

Pivní gulášová polévka

Na oleji osmahneme česnek a kousky uzeniny, přidáme papriku, mouku a zasmažíme. Přilijeme asi 1 litr vody, přidáme bujón a kostky brambor, necháme vařit 15min. Poté přidáme majoránku a přilijeme pivo a provaříme 5min. Dobrou chuť! Ingredience: 1 klobása, 1 párek, 1 velká brambora, 2 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 […]

Cuketová krémová polévka

Cuketku nakrájíme na kusy, cibulku či šalotku najemnou a oboje lehce osmahneme na másle (či oliv. oleji), poté zalijeme vývarem a přidáme na menší kostky nakrájené brambory, čerstvý tymián, vše společně povaříme cca 10-15min do změknutí brambor. Poté já vyndávám pár kousků brambůrek na talíř a celý zbytek v hrnci rozmixuji tyčovým mixérem na krémovou […]

Studená okurková polévka

Salátové okurky na půl oloupeme a nakrájíme na velmi drobno s ředkvičkami (+ musí být pěkné a dobře umyté listí). Máloslné okurky nakrájíme a zalejeme jogurtem, kefírem a lákem z okurek, přidáme lisovaný česnek, nakrájený kopr a pažitku. Dále přidáme salátovou okurku a ředkvičky, ze kterých jsme nechli odkapat vodu. Vše pořádně promícháme. Pokud se […]

Uzená polévka s kroupami

Ve větším hrnci vaříme uzená žebra. Pozor, vodu nesolíme – žebra jsou už tak dost slaná! Přidáme libeček, nové koření, bobkové listy a koření. Během vaření masa si připravíme kroupy. Vaříme je v neosolené vodě, které musí být velké množství, protože kroupy díky ní hodně nabývají. Kroupy ochutnáváme – nikdy není jisté, který jsme koupili […]

Cibulová polévka

Z dobře rozehřátého másla a prosáté mouky si připravíme jíšku. Do ní přidáme drobně nakrájenou cibuli a jíšku upražíme dožluta. Pak ji zředíme osolenou vodou nebo polévkou z kostí a dobře povaříme. Před podáváním ji okořeníme pepřem a podáváme k ní opečené bulky. Ingredience: * 6 dkg másla * 8 dkg mouky * 6 dkg […]

Polévka z červené řepy

Oloupanou a nakrájenou červenou řepu dejte do hrnce společně s nakrájenou cibulí, oloupanou a pokrájenou hruškou a rýží. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 30 minut, dokud červená řepa nezměkne. Vmíchejte cukr, ocet a víno. Odstavte z ohně, nechejte chvíli vychladnout a rozmixujte. Osolte a opepřete a případně polévku propasírujte […]

Hovězí polévka s banánem

Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky. Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli spolu s banány osmahneme na oleji. Přidáme rajčatový protlak a zředíme vývarem z masa nebo z kostky. Polévku zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a krátce povaříme. Hovězí polévku s banánem zlepšíme smetanou s rozšlehanými žloutky a již nevaříme. […]

Štědrovečerní rybí polévka

V jednom hrnci uvaříme do měkka hrách předem ve vodě přes noc máčený. V jiném hrnci vyvaříme ve slané vodě hlavy, ocasy i vnitřnosti nebo ploutve ryb spolu s předem osmaženou kořenovou zeleninou a cibulí. Pak uděláme zlatou jíšku, zalijeme ji vývarem z ryb a zeleniny a přidáme k hrachu. Společně povaříme, teprve hotovou polévku […]

Celerová polévka se sýrem

Očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, dáme do vařící vody a povaříme asi 10 minut. Potom přidáme za stálého míchání krupici a masox a vaříme dalších 5 minut. Změklé máslo rozetřeme se strouhaným eidamem, přidáme žloutky, strouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku, mléko a vmícháme do polévky. Krátce prohřejeme, osolíme podle chuti a podáváme. Ingredience: 100 g […]