PARDUBICKÝ PERNÍK – tradiční

Těsto prohněteme, necháme ho 1 den odpočinout (i při pokojové teplotě), při tom ho přikryjeme, aby neoschlo. Těsto pak vyválíme do potřebné tloušťky,vytvarujeme a pečeme do jeho vybarvení (zlatěhnědým tónem). Pro získání lesklejšího povrchu přetřeme perníčky za horka rozšlehaným vejcem. Zdobení provedeme připravenou polevou. Ingredience: 70 dkg hladké mouky, 20 dkg moučk. cukru, 20 dkg […]

Palačinky Choceň

Ze surovin umícháme těsto, ze kterého na rozpáleném oleji usmažíme palačinky. Hotové palačinky potřeme Choceňským pomazánkovým s čokoládou a smotáme. Dle chuti můžeme ozdobit šlehačkou a ovocem. Vyzkoušeno, doporučeno! Ingredience: 1 hnrek polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 vejce, špetka soli, Choceňské pomazánkové s čokoládou. Doba přípravy pokrmu: do 30 minut Počet osob, pro které […]

Choceňský závin

nátierku a múku v mise riadne premixujeme. Necháme v chladne odpočinúť. Na doske vyvaľkáme dva širšie pruhy, plníme plnkou podľa chuti a pečieme. Ingredience: 1 kelímok Choceňskej nátierky – vanilka, 1 kelímok hladkej múky, náplň (jablká, orechy, mak,…). Doba přípravy pokrmu: do 45 minut Počet osob, pro které je recept napsán:: 10 VN:F [1.6.3_896]Hodnotit recept:momentík…Body: […]

Jahodový žahoun s tvarohovými knedlíčky

Na knedlíčky si připravíme těsto smícháním všech přísad, pouze mouku přidávejte postupně, dle použitého tvarohu a mouky se chovají suroviny různě. Těsto musí být husté tak, že když do něj píchneme suchým prstem, nepřilepí se. Těsto nechte asi 15 minut v chladu odpočinout. Mezitím si připravte žahour. Jahody rozmačkejte na kaši, ale aby v ní […]

Jogurtová bábovka

Do mísy dáme všechny přísady a smícháme je dohromady na polotekuté těsto. Mandle spaříme v horké vodě a oloupeme. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Do každého záhybu formy dáme oloupanou mandličku a zalijeme těstem. Do části těsta můžeme přidat trochu kakaa a bábovka tak bude dvoubarevná. Pečeme při 180 stupních přibližně 45 […]

Vánočka podle M.D.Rettigové

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů. Všechny rozválíme na dlouhé prameny, 4 spleteme v cop a dáme na mastný plech, trochu roztlačíme, na ně položíme cop ze tří pramenů, opět přitiskneme a navrch dáme dva prameny spolu spletené, které upevníme oběma konci ke spodnímu. Mažeme vejcem a pečeme v dobře vytopené troubě. Ingredience: 10 dkg […]

Pancakes neboli lívance

Z bílku ušleháme sníh, zbytek přísad smícháme v míse. Pomalu vmícháme bílkový sníh. Smažíme na lehce omaštěné pánvi po obou stranách. Můžeme potřít marmeládou nebo polít javorovým sirupem. Ingredience: # 220 g polohrubé mouky # 1 lžička prášku do pečiva # 2 lžíce cukru # 375 ml podmáslí # 1 vejce # 2 lžíce rozpuštěného […]

Kakaové kostky

Utřeme máslo s cukrem a kakaem. Sušené ovoce rozkrájíme na co nejmenší kousky. Ovesné vločky upražíme nasucho na teflonové pánvi. Ořechová jádra jemně nasekáme a piškoty rozdrtíme válečkem mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie. Čokoládu rozpustíme v hrnečku ve vodní lázni. K máslové hmotě přidáme piškoty, ovesné vločky, ořechy, sušené ovoce, čokoládu a vypracujeme hladké těsto. […]

Černobílá roláda

Nejdříve připravíme náplň. Z mléka, pudinkového prášku, pískového a vanilinového cukru uvaříme hustý pudink. Do horkého pudinku vmícháme máslo a za občasného míchání necháme vychladnout. Sušenky nastrouháme, přidáme změklé máslo, kokos, cukr, kávu, kakao, rum a citronovou šťávu. Umícháme hmotu, kterou vyválíme na obdélník a potřeme připraveným krémem. Svineme do rolády a uložíme do chladna […]

Zmrzlina s překvapením

Nejdříve připravíme korpus. Celá vejce vyšleháme s cukrem. Mouku smísíme s ořechy a zlehka zamícháme do vaječné směsi. Těsto ihned vlijeme do připravené obdélníkové formy na pečení. Pečeme v tenké vrstvě, v troubě předehřáté na 180 °C 20 až 40 minut podle výšky těsta. Upečený korpus necháme vychladnout a rozkrájíme jej na plátky. Nyní vyšleháme […]