Těstovinový salát

Uvařené a scezené těstoviny dejte do mísy. Plody moře a krevety krátce povařte ve vodě se stroužkem česneku a nechte je okapat. Pak je spolu se sterilovanou zeleninou a nudličkami papriky přidejte k těstovinám. Připravte si zálivku: nahrubo nakrájenou cibuli smíchejte s olejem, citronovou šťávou, skořicí a solí.Zálivku vmíchejte do salátu a nechte asi hodinu […]

Trojhránky s krevetami

Listové těsto rozválejte na plát a rozkrájejte ho na trojúhelníky. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je žloutkem a upečte ve vyhřáté troubě dozlatova. Z pomazánkového másla a ze zakysané smetany připravte hladký krém, ochuťte solí, pepřem a paprikou. Trojúhelníky podélně rozkrojte, potřete krémem a poklaďte rozmraženými krevetami, zkapanými citronovou šťávou. Přiklopte a […]

Krevety s mangem

Koriandr nasekejte najemno, česnek prolisujte. Smíchejte sekaný koriandr, limetkovou šťávu, sůl, pepř, olej a česnek. Krevety promíchejte v marinádě a nechte je asi hodinu uležet. Mango oloupejte, dužninu zbavte pecky a nakrájejte na kousky. Krevety nechte okapat a napichujte je na špejle střídavě s mangem a s plátky limetky. Grilujte po každé straně 3–5 minut. […]

Plody moře v těstíčku

Mouku prosejte do mísy a osolte. Přidejte ušlehaná vejce a polovinu sodovky, ušlehejte hladké těstíčko. Ve fritovacím hrnci nebo v pánvi rozehřejte vyšší vrstvu rostlinného oleje. Rozmražené kroužky postupně obalujte v těstíčku a smažte v oleji 1–2 minuty ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na vrstvu papírových utěrek. Podávejte horké, obložené pláty citronu a snítkami […]

Papriky s krevetami

Papriky omyjte, rozkrojte na poloviny a vyjměte semínka. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájený celer, česnek a kuřecí maso nakrájené nadrobno. Duste při střední teplotě, dokud se tekutina neodpaří. Potom přidejte očištěné a uvařené krevety, petrželovou nať, osolte a opepřete. Přidejte rozdrobené žemle a rozšlehané vejce – tolik, aby náplň držela […]

Těstovinový salát s plody moře

Uvařené a scezené těstoviny dejte do mísy. Plody moře a krevety krátce povařte ve vodě se stroužkem česneku a nechte je okapat. Pak je spolu se sterilovanou zeleninou a nudličkami papriky přidejte k těstovinám. Připravte si zálivku: nahrubo nakrájenou cibuli smíchejte s olejem, citronovou šťávou, skořicí a solí.Zálivku vmíchejte do salátu a nechte asi hodinu […]

Smažené krevety

Krevety nemusíme přidávat jen do salátů nebo k těstovinám, báječně chutnají osmažené v klasickém trojobalu. Krevetky opláchneme, necháme okapat a osolíme. Pokapeme je citrónem a necháme chvilku v misce odpočinout. Krevety nasáknou chuť citrónu a budou šťavnatější. Připravíme 3 misky, do jedné nasypeme mouku, do druhé rozklepneme a rozšleháme vajíčko (můžeme přidat špetku Vegety) a […]

Slavnostní humr

Položit humra hřbetem nahoru na pracovní desku, vložit špičku velkého, ostrého nože mezi oči humra a rozkrojit ho napůl (můžete so pomost i nůžkama). Vyjmout žaludek (šedý vak za očima) a tmavou ¨žílu¨ běžící po délce ocasu a obojí zahodit. Samička (jikrňačka) má jikry u masa v ocasu a ty se přidávají do omáčky, nebo […]

Slávky v bílém víně

Cibuli oloupeme a rozkrájíme na osminky. Mrkev, celer a pórek omyjeme, očistíme a na­drobno pokrájíme. Petrželku opereme a osušíme, otrháme a posekáme lístky. Víno dáme spolu s jalovčinkami, celým pepřem, bobkovým listem, solí a připrave­nou zeleninou do velkého hrnce a vaříme asi 5 min. Mušle očistíme a důkladně omyjeme. Ty, které se přitom otevřely, vytřídíme. […]

Špagety s plody moře

Uvařte špagety podle návodu. Na oleji zpěňte drobně nakrájenou feferonku a nakrájené naťové cibulky. Přidejte mořské ovoce, krevety (mražené ovoce i krevety nechte předem trochu rozmrazit), krátce opečte, vmíchejte kečup, ústřicovou omáčku, osolte, opepřete a promíchejte s těstovinami. Ingredience: špagety 300 g, olivový olej 2 lžíce, feferonky 1 ks, naťové cibulky 4 ks, mořské ovoce […]