Fazolový guláš

Den předem namočíme fazole, vodu nesléváme, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso nebo klobásu a zvolna dohromady vaříme, až je obojí měkké. Zahustíme cibulovou zásmažkou, do které jsme před dokončením přidali papriku. Obojí ještě dohromady povaříme a podle chuti přidáme rajčatový protlak, osolíme a přidáme prolisovaný česnek. Ingredience: 300 g bílých fazolí, 200 g uzeného […]

Čočka na kyselo

Čočku uvaříme do měkka. Na oleji a másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek, kari koření, uvařenou čočku a protlak. Řádně promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem. Ingredience: 350 g čočky, 3 pol. lžíce oleje, 5 dkg másla, 1 cibule, 3 str. česneku, 1 lžička kari koření, 1 velký rajský protlak, sůl, pepř, ocet […]

Houbový kuba

Kroupy den předem namočíme do studené vody, druhý den propláchneme a uvaříme v osolené vodě. Sádlo rozehřejeme, část nalijeme na dno pekáčky, zbytek smícháme s kroupami. Přidáme zbylé ingredience, zamícháme a pečeme na 200°C asi 30min. Ingredience: 350g krup, 400g uzeného masa, 4 hrsti sušených hub, 2 stroužky česneku, sůl, 2 lžíce majoránky, 4 lžíce […]

Kuřecí salát s cizrnou

Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme na sítu okapat.Listy špenátu opereme a osušíme, rajče omyjeme, rozpůlíme, vymáčkneme z něj šťávu a zrnka a dužinu nasekáme.Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a na oleji orestujeme.Do pánve k hotovému masu přidáme na plátky nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, nakrájené rajče a špenát. Dochutíme citronem Ingredience: […]

Červené fazole s bazalkou

Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slejeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30-40 minut. Cca 15 minut před dovařením přidáme sůl a lžičku sušené bazalky. Fazole slejeme, necháme okapat, neproplachujeme je již vodou. Mezitím osmahneme na oleji cibuli, přidáme okapané fazole, osolíme, opeříme, […]

Kroupové karbenátky

Na jemno nakrajenou cibuli osmažíme přidáme namočené kroupy,osolíme a vaříme asi hodinu.Uvařené kroupy pomeleme,přidáme česnek,majoránku,vmícháme vejce a zpracujeme těsto.Vytvarujeme malé karbenátky obalíme ve strouhance a smažíme na rozpaleném oleji do růžova Ingredience: 3/4hrnku krup 2 hrnky vody 2vejce cibule150g. stroužek česneku 2 lžíce oleje strouhanka sul,majoránka,olej na smažení Doba přípravy pokrmu: Neuvedeno Počet osob, pro […]

Cizrnový guláš

Cizrnu namočíme přes noc,Zeleninu nakrájíme ,na rozehřátém oleji osmahneme kořenovou zeleninu a přidáme slitou cizrnu. Vše zalijeme vodou přidáme koření a necháme vařit přidáme ještě brambory a po 10min kapustu a ještě chvilku povaříme. Hotové dochutíme česnekem a petrželkou dáme na telíř a ještě posypeme strouhaným sýrem Ingredience: 50g cizrny 30g mrkve 25g celeru 100 […]

Fazolová polévka z barevných fazolí

Ve větším hrnci vaříme předem namočené fazole asi 50 minut, měli by být téměř měkké. Fazole nesmíme osolit jinak nezměknou. Přidáme bramboru na kostičky, nakrájenou klobásku nebo masox a vaříme ještě asi 10-15 minut do uplného změknutí fazolí. Voda je hodně zbarvená fazolemi. Mezitím připravíme jíšku z tuku a hladké mouky : do rozpuštěného tuku […]

Fazolky na smetaně

Fazolky zbavíme vláken, nakrájíme šikmo na kousky a uvaříme ve slané vodě doměkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní vodu z fazolek a dobře povaříme. Omáčku ochutíme solí, cukrem, citrónovou šťávou, zalijeme smetanou a zamícháme rozsekaný kopr. Nakonec přidáme fazolky a necháme je mírně přejít varem. Podáváme s bramborem, popřípadě s […]

Ďáblův čočkový hrnec

Cibuli oloupeme a spolu se slaninou nadrobno nakrájíme. Chilli papričky omyjeme očistíme, zba­víme jader a nakrájíme na kolečka. Čočku dáme do síta, propláchneme a necháme okapat. Ananas očistíme, oloupeme, podélně rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a dužinu nakrájíme na centimetrové kousky. Cibuli a slaninu osmahneme na oleji. Přidáme kolečka chilli, šafrán, vývar a čočku a vaříme přibliž­ně […]