Houbový guláš

Čerstvé houby očistěte, pečlivě omyjte a nakrájejte na větší kousky. Mražené houby nechte rozmrazit na sítu, aby z nich odkapala voda. Z hovězího masa nakrájejte nejdříve plátky asi 1 cm silné. Ty pak pokrájejte na nudličky. Pórek pečlivě omyjte. V horní části listů často zůstávají zbytky hlíny, proto je nutné listy rozebrat a propláchnout studenou […]

Šátečky s mletým masem

Maso smícháme s vajíčkem, cibulí, česnekem a kořením a necháme alespoň hodinu uležet. Na pánvi rozehřejeme olej a celou směs osmažíme. Vyválíme těsto a rozdělíme na čtverečky. Na každý čtvereček dáme kousek osmaženého masa a zabalíme. Pečeme při 180 °C asi půl hodiny. Ingredience: * mleté maso (dle vlastního výběru) * listové těsto * vajíčko […]

Svíčkové medailonky na divoko

Plátky masa ochutíme divokým kořením a na rozehřátém olivovém oleji opečeme dozlatova. Maso vyjmeme a na vypečené šťávě orestujeme nakrájenou cibuli a houby. Zaprášíme moukou a zalijeme vodou a červeným vínem. Přidáme bujon a vše promícháme. Poté vložíme zpět maso a provaříme ještě cca 3 minuty. Servírujeme s bramborovými placičkami a zdobíme brusinkami. Ingredience: * […]

Pečené papriky s rajčatovou omáčkou

Cibulku a česnek nasekáme nadrobno a na oleji krátce osmažíme. Střídku veky namočíme do ledové vody, důkladně vyždímáme a rozmačkáme. Vše přidáme k mletému masu. Pak i nastrouhanou nivu, sůl a pepř. Promícháme. Naplníme vyčištěné papričky, které pokapeme olejem. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 10 minut. Na oleji s kouskem másla orestujeme […]

Hovězí guláš

Hovězí maso nakrájíme na stejné kousky. Na čistém hovězím tuku nebo na vepřovém sádle usmažíme nakrájenou cibulku hodně do červena, přidáme papriku a hned zalijeme polévkou nebo vařící vodou, aby se cibulka nespálila. Potom vložíme do kastrolu nakrájené maso, přiměřeně je osolíme, opepříme, přidáme stroužek utřeného česneku (který můžeme vynechat), trochu kmínu a majoránky a […]

Španělský ptáček

Maso omyjte a okrájejte. Všechny odřezky dejte vařit do neosolené vody, abyste měla vývar na podlévání závitků. Naklepané plátky potřete z jedné strany hořčicí, opepřete, pokapejte olejem a srolujte je do nádoby vhodné na nakládání masa. Nechte plátky uležet, nejlépe do druhého dne. Uvařte vejce natvrdo, nakrájejte anglickou slaninu, čabajku a jarní cibulku na proužky […]

Hovězí se žampiony a bramborovou kaší

V hrnci si na oleji zpěníme cibuli s česnekem (3 minuty), přidáme mleté maso, osmahneme dohněda (5 minut), přidáme žampiony, osolíme, opepříme, přidáme mrkev, celer a povaříme, až se vypaří tekutina (3-5 minut). Zaprášíme moukou, osmahneme (3 minuty), zalijeme hovězím vývarem, vmícháme rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, majoránku, tymián a dochutíme solí a pepřem. Dusíme asi […]

Bramborová musaka

Připravte si maso, rozehřejte máslo a olej v pánvi, přidejte nasekanou cibulku a česnek a restujte do průhledna. Poté vložte maso a orestujte do zlatava. Přidejte víno, rajčata a skořici. Promíchejte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá, cca 30 minut. Přidejte oregano a pažitku, dochuťte solí a pepřem. Cca 15 minut před koncem přidejte brambory […]

Pravá svíčková v lístkovém těstě

Pravou svíčkovou osolíme, opepříme a v celku opékáme na oleji. Po opečení necháme vychladnout, pak potřeme jemně sekanou zeleninou spojenou s máslem. Takto připravenou svíčkovou zabalíme do lístkového těsta, uzavřeme všechny póry a dáme péci do vyhřáté trouby. Během pečení potíráme rozšlehaným žloutkem v mléce. Maso musí zůstat uvnitř pěkně růžové. Podáváme s teplou zeleninou […]

Hovězí svíčková na víně

Víno uvedeme do varu se 125 ml vody v rychlovarném hrnci. Přidáme cibuli a posekaný česnek spolu s celým pepřem. Na napařovací nástavec vložíme svíčkovou a vaříme asi 20 min. Maso vyjmeme, zavineme do alobalu a udržujeme teplé. Vývar procedíme a svaříme na polovinu. Přidáme smetanu, hořčici a kostičky sýra. Za častého míchání vaříme do […]