Chléb z celozrnné mouky

Ve vodě smíchejte olej se sušeným droždím a nechte stát na teplém místě asi půl hodiny. Mezitím v jiné nádobě smíchejte celozrnnou a hladkou mouku, sůl, sezamová a slunečnicová semínka. K sypkým přísadám přidejte připravený kvásek, smíchejte a nechte kynout, dokud se objem nezdvojnásobí. Vykynuté těsto promíchejte a vložte do chlebové formy vymazané olejem a […]

Chléb s bramborami a slunečnicovými semínky

Uvařené brambory nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Droždí smíchejte s cukrem, lžící mouky, 50 ml vlažné vody a připravte kvásek. Z mouky, 200 ml vlažné vody, připraveného kvásku, kmínu, octa, brambor a soli vypracujte vláčné těsto. Potom zapracujte slunečnicová semínka. Z těsta vytvarujte bochník, přeložte ho na plech posypaný moukou a nechte hodinu […]

Chléb s cibulí a majoránkou

Hladkou a celozrnnou mouku smíchejte s droždím, majoránkou, kmínem a solí. Do sypké směsi přilijte 300 ml vody, ocet, tři lžíce oleje a nechte v domácí pekárně zpracovat na těsto. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na lžíci oleje ji zpěňte dozlatova a nakonec přidejte k ostatním přísadám na těsto. Pokud nevlastníte domácí pekárnu, těsto důkladně […]

Česnekovo-nivový chléb z domácí pekárny

Nastavení pekárny: Program Celozrnný / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední. Tip: Nahoře se těsně před pečením může potřít olivovým olejem, takže se pak pěkně leskne. Ingredience: 350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/2 hrnku rozdrobené Nivy, 4 – 5 rozmačkaných stroužků česneku, 540g mouky (např. 140g hladké, […]

Mazanec z domácí pekárny

Nastavení pekárny: Program Koláč – Sladký / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký. Po zvukovém signálu přidáme ořechy, kandované ovoce, rozinky. Tip: Pokud nemáte program Koláč – Sladký (pečení s droždím-těsto musí kynout!), zvolíme program Základní / stupeň propečení kůrky Světlý / velikost Velký Ingredience: 170 ml mléka, 2 vejce, citronová kůra, 90g moučkového […]

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Nastavení pekárny: Program Základní / stupeň propečení kůrky Střední / velikost Střední. Po zvukovém signálu přidáme semínka nebo oříšky, otruby či klíčky. Tip: Část hladké mouky (až 280 g) je možné nahradit moukou grahamovou, pšeničnou chlebovou nebo špaldovou. Ingredience: 310 g podmáslí, 50 g bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 vařená nastrouhaná […]